£1,395 pcm

Boxford, Sudbury

  • Bedrooms

    bedrooms
    4
  • Bathroom

    bathrooms
    2

General information

General information This unique and striking home has the benefit of solar panels, underfloor heating, wood burning stoves and polished concrete floors. The current landlords acquired the land and gave a brief to their chosen architect to design a home that was environmentally friendly and light filled with curved walls. The property was featured on Channel 4's Grand Designs.

A large wooden door pivots open to lead into a striking vaulted entrance hall with polished concrete flooring leading you to a light filled vaulted hallway with a further door leading to the outside and an opening directly to the main kitchen living space in the house. An impressive room with curved wall with half vaulted ceiling and curved worksurface to one wall with a mix of units beneath and open storage with integrated appliances and tiled splashbacks., There are a further range of full height units and drawers incorporated to one wall making excellent further storage space. The polished concrete floor continues from the kitchen area with an open aspect to the main living area with glazing and doors to one wall looking directly out onto the courtyard terrace and gardens with a centrally set wood burning stove.

The master bedroom, which lies at the end of the entrance hall is a spacious light and airy room, part vaulted, with a corner set wood burning stove. An impressive room with windows and door that access out onto the central courtyard and provide views of the garden beyond. There is a doorway that takes you into an en suite shower room with a space for wardrobes and comprising of a wall hung wash handbasin with tiled splashback, wc, walk in tiled shower plus heated towel rail and window providing open countryside views beyond. The second bedroom lies to the rear of the property and is a good sized room with views across countryside to the rear. The two further bedrooms front onto the courtyard terrace and have double glazed French doors that provide direct access to the courtyard with steps that rise to a main mezzanine area above the bedrooms. The study also has double glazed doors leading to the courtyard terrace and has steps to a mezzanine level above. The main four piece bathroom lies to the rear of the property and has a walk in tiled shower cubicle, wall hung wash handbasin, wc and freestanding wooden Japanese bath, tiled floor, part tiled surrounds and a double glazed windows providing beautiful countryside views. There is a separate utility with worksurface and sink and boot room off the main reception hall providing additional storage.

Entrance hall 10' 11" x 9' 9" (3.33m x 2.97m)

Kitchen living space 32' 7" x 18' 6" (max) 12'2" (min) (9.93m x 5.64m (max) 3.71m min) 32' 7" x 18' 6" (max) 12'2" (min) (9.93m x 5.64m (max) 3.71m min)

Boot room 10' x 6' 10" (3.05m x 2.08m)

Master bedroom 21' 10" x 11' (6.65m x 3.35m)

Ensuite 12' 11" (max) x 6' 6" (3.94m x 1.98m)

Bedroom two 10' 11" x 9' 9" (3.33m x 2.97m)

Bedroom three 11' 3" x 9' 4" (3.43m x 2.84m)

Bedroom four 11' 7" x 7' 10" (3.53m x 2.39m)

Study 11' 4" x 8' (3.45m x 2.44m)

Bathroom 8' 4" x 6' 6" (2.54m x 1.98m)

Utility room 6' 6" x 5' 10" (1.98m x 1.78m)

Double garage 20' 10" x 21' 9" (max) (6.35m x 6.63m)

Studio 26' 1" x 9' (7.95m x 2.74m)

The outside Set back from the road centrally set in a landscaped plot the property is approached by a shingle driveway leading to a parking area in front of the detached double garage. There is a large pond to the front with a range of ornamental grasses and bamboo creating a sense of calm. A large patio terrace courtyard sits directly in front of the property and connects the accommodation very well to the outside making the gardens a central focal point for the house. The gardens continue round one side of the property offering a range of further grasses, flowers, shrubs and trees leading to a lawned area at the rear with seating that provides views across Boxford.

Double doors give access into a detached double garage providing parking, storage and workshop space. Steps at the rear of the garage take you to a bright and spacious studio/office.

The gardens further wrap round to the rear of the double garage and offer a vegetable garden to the side.

The overall plot measures approximately one quarter of an acre.

Where? The Arc sits on the edge of Boxford, which is a highly prized Suffolk village which has a local primary school currently rated Outstanding by Ofsted. The village has a local post office, public houses and is centred around St Mary's church and straddles the River Box.

There is also easy connections through to Colchester with its main line railway station linking to London's Liverpool Street.

The village of Boxford has good bus services connecting with both Sudbury and Ipswich and links to the private schools in Ipswich.

Important information We understand that mains electricity, water and drainage are connected to the property. The property benefits from solar panels.

Council tax band - G

EPC rating - E 

OUR FEES First applicants: £240 inc VAT

Additional applicant: £120 inc VAT

Guarantor: £120 inc VAT

Tenants are required to pay £120 inc VAT as a contribution towards the preparation of the inventory document.

All of the above fees are payable upon application.

Property summary

A stunning contemporary home individually architecturally designed with an environmentally friendly theme in mind, designed around a central courtyard feature within a quarter of an acre which includes double garage with office above. 4 bedrooms, large kitchen living space.

Features

  • Beautiful contemporary home
  • 4 bedrooms
  • Spacious kitchen and living space
  • Dedicated study
  • Detached double garage with studio facility above
  • As featured on Grand Designs
  • Unfurnished
  • Short/Long term

Floor plan

Map

Call us

Sudbury branch

01787 327000
Request a viewing

Register your requirements

Sign up to receive alerts on properties most relevant to you

Sign up now